• Lorem ipsum

Ok, wij zijn misschien wel een beetje anders dan sommige andere schrijfartikelen winkels. Zo kopen wij niks in wat we zelf niet mooi of goed vinden. Een tikkeltje eigenwijs dus misschien. Misschien komt dit voort uit onze achtergrond: het klinkt misschien vreemd maar we zijn begonnen als winkel in Art Deco en Jugendstil antiek. Omdat...je raad het al...we dat mooi vinden. De elegantie van de laatste grote stijlperiodes is ook wat wij terugvinden in het schrijven met de hand in plaats van toetsenbord. En vind je terug in onze naam.

Maar daarom vind je bij ons dus niet alle gangbare merken. Daarvoor kun je ruimschoots bij onze collega's terecht, dus hopelijk neemt je ons dat niet al te kwalijk. We hebben ook een haast masochistische voorkeur voor 'the underdog' of 'de moeilijke manier'. En als gevolg daarvan vind je bij ons vaak wat minder bekende merken. Soms betekent dat dat we zo'n beetje in ons eentje de markt voor dat merk moeten opbouwen in onze regio, zoals bij ons vlaggenschip merk Laban. Soms hebben we mazzel en heeft een onbekend merk ineens een vliegende start, zoals Narwhal.

Wij hechten ook aan persoonlijke relaties. En ook dat bepaalt mede de keuze van ons assortiment. Een bekend merk dat ons ooit op een grote beurs drie kwartier lang straal negeerde en ons toen doodleuk mededeelde dat we voor de stand een afspraak moesten maken, komt er dus gewoon nooit bij ons meer in. Zakelijk slim of niet slim, principes is ook nog zo'n dingetje dat ons leidt en af en toe in de weg staat ;-) En zo is ons jaarlijks driedaags bezoek aan Paperworld meer een aaneenschakeling van ontmoetingen: een lekkere espresso bij onze Italiaanse vrienden van Manufactus; bijpraten met vader en zoon van Laban; en lunches of gewoon een goede koffie met nieuwe contacten, zoals Endless, of oude, zoals Diamine.

Petra en Sjoerd van Scrittura Elegante en Mark van Laban.
Petra en Sjoerd van Scrittura Elegante, en Mark van Laban

De meeste van onze leveranciers zijn relatief kleine bedrijven waarvan we de eigenaren minstens eenmaal persoonlijk hebben ontmoet en regelmatig 'spreken' via mail of whatsapp. En dan hoeft het niet altijd per se over vulpennen te gaan. Deze eigenschap van ons wordt ook ten volle benut door Petra die het combineert met haar voorliefde voor Italië en dus menig bezoek van ateliers van onze Italiaanse vrienden erop heeft zitten zoals Bortoletti. Legatoria Koine, en Manufactus. Alleen in de beoogde reisjes naar wat meer verre oorden zoals Taiwan en India wil de wat meer zakelijke helft van Scrittura Elegante er nog wel eens een stokje voor steken.

In Petra zijn, als gezicht van Scrittura Elegante, sowieso onze kenmerken wel herkenbaar: tikje eigenwijs maar o zo charming, eerlijk en uiterst benaderbaar. En ook dat zie je hopelijk weer terug. Zo doen we ons best elke bestelling als een cadeautje aan jezelf te laten voelen. En heb je een vraag of probleem...zeg het gewoon. We zijn niet eng. En is een product bij ons niet bestelbaar? Sorry, maar dan is het er ook echt even niet. We gaan je niet voor de gek houden met vage voorraadaanduidingen en valse verwachtingen over levertijden. Al maken ook wij wel eens een foutje: zo dachten we eenmaal, midden in een campagne, dat een zending die onderweg was wel snel genoeg zou komen om de voorraad vast live op de website te zetten. Dat hebben we geweten. Deze zending liep meteen de grootste vertraging op die we ooit hebben meegemaakt. En elke keer dat we een klant moesten vertellen dat zijn of haar bestelde artikel toch nog niet op voorraad was, voelde als een persoonlijk falen en kwam ons stresslevel niet bepaald ten goede. 

Van veel merken hebben we trouwens ook het exclusieve recht, in een internationale regio. Denk aan Bortoletti, Laban, Ayush, Magna Carta. Alleen concurreren op prijs vinden wij namelijk niet zo'n goed idee. Jullie wellicht wel ;-) maar uiteindelijk is er dan toch altijd iets dat er onder lijdt.

Dus dat is het:

  1. We kopen niks dat we niet zelf mooi of goed vinden.
  2. We hebben een voorkeur voor de underdog en dat leidt tot de wat minder bekende merken.
  3. We hechtten aan persoonlijke relaties
  4. We doen eerlijk zaken en zijn uiterst benaderbaar.
  5. En we gaan voor exclusiviteit.

Heb je een tip? Een merk dat je bij ons vind passen? Een verbetering in onze werkwijze? Wij horen het graag.

Petra en Sjoerd