• Lorem ipsum

Een Bullet Journal, productief en vrij!

2 Apr 2023
door Petra

Minder werken en meer plezier en vrije tijd. Was het maar zo makkelijk. Tijd lijkt steeds schaarser te worden en ruimte maken voor leuke dingen is echt een uitdaging. De afleiding die we ervaren in ons dagelijks leven, wordt steeds meer een "moeten", bang om de verbinding te verbreken met ons digitale leven. Gewoon een moment van aanhoudende aandacht is iets dat we bijna niet hebben. Even diep denken over iets zonder afgeleid te worden door social media of text berichten... hoe lang geleden is dat voor jou?

Om hier structuur aan te brengen in je leven en tijd terug te winnen is een Bullet Journal een uitgelezen middel. "Hoezo? ga je me nu echt een notitieboekje aanprijzen en lost dit mijn chaos op?" Ik weet dat het raar klinkt maar vertel je graag waarom dit zeker geen gek idee is.

Wat gaat er mis?

Natuurlijk willen we allemaal productiever zijn. En toch lukt dat vaak niet.

Korte termijn acties

Afgeleid worden van je taken voor die dag, en acuut reageren wat er op dat moment op je pad komt, leidt ons af van je doelen. We hebben het gevoel ontzettend druk te zijn, met allemaal korte termijn acties die we acuut denken te moeten oplossen. Het gevoel dat je een drukke dag hebt en toch niks bereikt hebt, zal velen bekend voorkomen. Chronisch afgeleid worden en aandachtstekort is een kwaal van onze tijd. Maar hoe lossen we dat op?

Als je geen aandacht kan geven aan iets, verwerkt je brein het niet en heeft het geen betekenis. Een taak of een opdracht erkennen, verwerken, en waarde geven is essentieel voor het opslaan van gegevens in ons brein.

Multitasking

Vaak proberen we veel taken tegelijk te doen. Multitasken lijkt efficiënt maar de chaos van continu schakelen zorgt voor heel veel tijdverlies en fouten. Ooit een "Ik hou van je" naar je baas gestuurd, terwijl je met je partner aan het bellen was, en nog even een mail aan het opstellen was? Multitasking chaos is je valkuil. Concentratie werkt alleen door focus op één taak die je vervult tot het einde.

De oplossing

Klinkt allemaal mooi, maar hoe zorg je er voor dat je hoofd niet afdwaalt naar al die dingen die je nog wil doen, en waar niet genoeg uren voor in de dag zijn? De beste manier om dit dwalen van je geest te stoppen is door je onvolledige taken op te schrijven in een extern brein.

"Ja dag! To do lijstjes maak ik al genoeg! In mijn telefoon, in notitieboekjes, of een briefje in mijn zak." Jammer genoeg tellen deze acties niet. Ons brein is niet gek. Tientallen half afgemaakte to do lijstjes maken nog geen systeem waar ons brein vertrouwen in heeft. Een betrouwbaar systeem zorgt ervoor dat je brein accepteert om de focus te verleggen van de totale taken lijst naar die ene taak waar je je volledige aandacht voor gaat gebruiken.

Een Bullet Journal

Is je systeem niet betrouwbaar, dan zal het hoofd blijven malen. Hier komt de bullet journal in zicht.
Dit een compleet systeem is waarin je al je afspraken, gedachten, to do lijsten, schetsjes, en diagrammen gelogd worden. Hierdoor wordt het een betrouwbaar extern brein.

Behalve je agenda is je Bullet Journal, ook wel liefhebbend Bujo genoemd, een plek waar je to do's op korte termijn, maar mogelijk ook een lijst van lange termijn taken verzameld. Noteer je humeur, of hoeveel glaasjes water je per dag drinkt in een handig grafiekje, of maak een lijst van urgente to do's en een lijst van lange termijn karweitjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar breng het van je hoofd over naar papier.

Waarom werkt dit?

Goed, we hebben nu dus een boekje waarin we ons leven structuur geven. Wat is de bijzondere toverkunst waardoor dit dan allemaal gaat werken en de lijstjes effectief gaan worden? Er zijn toch genoeg mogelijkheden om online mijn plannen te maken in combinatie met uitgebreide agendas?

De magie zit hem in ons handschrift. Gewoon ouderwets opschrijven. Handschrift is superieur aan typen in termen van geheugen herinnering. Het is zelfs twee keer zo goed! Hoewel typen een uitstekende manier is om informatie vast te leggen, is het schrijven effectiever als je iets wil onthouden. Typen kan vrij gedachteloos. Je schrijft het wel op, maar je slaat het niet op in je geheugen. Hoe vaak heb je niet een notitie gemaakt in je telefoon om er vervolgens nooit meer naar te kijken? Bewijs genoeg zou je zeggen.

We moeten informatie op een bepaalde manier transformeren, zodat we ons lange termijn geheugen het opslaat. Handschrift helpt hierbij in zulke mate dat je 42% meer kans hebt je doelen te bereiken als je ze opschrijft!

Maar mijn creativiteit dan?

Maar is ons handgeschreven schema niet ontzettend verstikkend voor onze creativiteit en beschikking over tijd? Structuur biedt juist de creatieve mens meer ruimte want goede planning en een doel zorgt ervoor dat je je werkzaamheden meer bestuurt en ruimte laat. Een zorgeloze geest die niet dwaalt en vol zit met bezwarende gedachten en emoties over dingen die gedaan moet worden, is ook veel creatiever. Creatieve expressie, tijdbeheer, planning, doelen stellen, reflectie. Je journal wordt je life coach in pocket formaat.

Ben je er klaar voor om een leven te leiden met minder stress en afleiding, en meer efficiëntie? Ga er even voor zitten en neem de touwtjes weer in handen. Je Bujo is geduldig en heeft alle antwoorden.

De voorbeeld foto's in deze blog zijn gemaakt mbv een X17 travel journal. Copyright X17.

Bekijk hier onze traveler type notebooks.

Bekijk hier onze bullet journals.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter