• Lorem ipsum

Van Dieman's inkt: inspiratie uit Tasmanië

19 Jul 2020
door Sjoerd Kessels

Ons vlaggeschip inkt merk: Van Dieman's vulpenpen inkt
Bij Scrittura Elegante proberen we speciale merken aan jullie voor te stellen. Merken waarmee we ook en speciale relatie hebben. We zijn dan ook bijzonder trots om als enige dealer in Europa Van Dieman's inkt te kunnen voeren. Waarom? Nou, ten eerste omdat we het merk echt heel goed vinden, de kleuren, de inspiratie achter de kleuren, etc. Ten tweede door het verhaal achter de merknaam: Van Dieman's inkt komt uit Tasmanië, Australië, en is vernoemd naar Anthony van Diemen, de sponsor van de reizen van Abel Tasman die Tasmanië ontdekte. Tasmanië is nu vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, maar heette vroeger Van Dieman's land. Dus de bijzonder connectie tussen Tasmanië en Nederland is een verdere reden voor onze hang naar dit merk. De derde reden is dat we de eigenaars van het merk bijzonder graag mogen: Belinda en Peter Rix. Dus wie zou nou beter het verhaal achter het merk kunnen vertellen dan de eigenaars zelf? Dus vroegen we het hun...

Wie zit er achter de producten Van Dieman's producten?
Wij zijn een man en vrouw duo, Belinda en Peter Rix. We zijn al zo'n 13 jaar samen, we hebben twee prachtige kinderen en runnen Van Dieman's nu als zo'n vier jaar samen.

Waarom de naam Van Dieman's?
Peter's familie komt hier vandaan, uit Tasmanië, dat oorspronkelijk Van Diemen's land heette, vernoemd naar Van Diemen, de Nederlandse gouverneur die de expeditie van Abel Tasman sponsorde waarmee hij onze prachtige staat ontdekte. Tasmanië is een land van wilde woeste schoonheid en onaangetaste extremen. We houden van de lokale natuurlijke wonders and dat is de reden dat we onze inkten hiernaar vernoemd hebben.

 

   

Maken en verpakken jullie de inkt in Tasmanië?
Ja. We mixen, bottelen, en labelen onze inkt handmatig, hier in Launceston, Tasmanië.

Wat inspireert jullie om een nieuwe int serie te ontwikkelen?
Belinda  is het creatieve brein achter al onze inkten. Ze heeft een zeer brede interesse en passie. Haar grootste inspiratie komt van Tasmanië zelf, de omgeving en de natuur., de dieren en de flora. Maar elk gebied waarin ze geïnteresseerd is vormt een inspiratie voor nieuwe kleuren.

Waar kijken jullie naar bij het ontwikkelen van nieuwe kleuren? Textuur, doel gebruik, etc. Wat is het creatieve proces van inkt maken?
Belinda gebruikt de inkt in haar eigen kunst an dat is het begin van het besluitvormingsproces. Ze bedenkt welke kleuren ze zelf zou willen gebruiken en gaat dan op zoek naar die kleur. Een nieuwe serie is een combinatie van het vervullen van een behoefte, het creëren van een thema, en dan de stevige raak van het fine-tunen van het product. 

   

Wie is het meersterbrein achter de Hollywoord serie en waarom? Houden jullie van oude films?
Kort nadat de original serie populair werd in een hechte community van supporters, nam Belinda de creatieve rol op zich. Zij keek vroeger veel naar oude films met haar moeder elke zondag toen ze opgroeide als klein meisje. Ze was heel enthousiast over het idee om een serie inkt te baseren op beroemde Hollywood films en actrices. Ze houd van de glamoureuze stijl van de jaren 40 en 50. Vrouwen waren toen mooi op een authentiekere manier dan tegenwoordig. 

Jullie hebben recent de succesvolle serie Tassie Seasons geïntroduceerd. Vier kleuren voor elk seizoen, geïnspireerd door leven op Tasmanië. Ik heb het gevoel dat jullie anders te werk zijn gegaan bij het samenstellen van de kleuren. Kopt dat? 
Ja. Tassie Seasons was een enorme opgave voor ons, en een behoorlijke uitdaging om te releasen. Iets waar we zeer van houden is het feit dat het onderscheid tussen de seizoenen op Tasmanië sterker is dan de meeste delen van Australia. Ondanks dat alle 16 kleuren vulpen vriendelijk zijn, is deze serie toch iets anders dan de voorgaande inkt series. De kleuren in deze serie zijn allereerst samengesteld voor artwork, en pas op de tweede plaats voor schrijven met een vulpen. Het artwork op de doosjes is een van Belinda's werken en is gemaakt met de inkten van deze serie.

  

Gezien alle speciale locaties en gebeurtenissen in de namen van jullie int kleuren, kun je ons een verhaal vertellen over een inkt die speciaal voor jullie is?
Toen we naar Launceston verhuisden in de winter van 2016, en op een kam wooden die uitkijkt over het Victoriaanse stadshart, waren we onder de indruk hoe mooi de stad er 's ochtends uitzag, omwikkeld in een deken van mist en de rijp die elk oppervlak omvatte. Launceston ligt tussen de North en South Esk rivieren, die gezamenlijk een dikke mist creëren in de winter. De binnenstad is ook ingeklemd tussen twee bergkammen die voorkomen dat de mist ontsnapt. Deze unieke geografie creeert een van de dichtste mistbanken van het land, wat een adembenemend gezicht oplevert dat we nog nooit eerder hadden gezien. Tassie Seasons Winter Colours Launceston Fog is a persoonlijke favoriet van ons allemaal om die reden.

Hoe zien jullie je merk zich ontwikkelen wat gaat er in jullie inktbrein om qua nieuwe creaties?
We zijn een hoop plannen aan het uitwerken momenteel. Zo zullen we binnenkort het design van de flesjes wijzigen, om materiaal te verminderen en om een lokale Tasmaans verpakkingsbedrijf te steunen. We zijn ook bezig met het herformuleren van onze inkten om meer Australische ingrediënten te gebruiken en om de kwaliteit nog meer te verbeteren. Een Van Dieman's pen zit er ook aan te komen, en misschien wel sneller dan je denkt. En Belinda heeft meer dan een paar nieuwe inkt series in verschillende stadia van planning en productie, dus die zullen vast niet lang op zich laten wachten.

Hoeveel kleuren hebben jullie op dit moment in de collectie?
54 kleuren op dit moment. Maar er zit nog veel meer aan te komen.

Wat was de eerste Van Dieman's inkt kleur?
Devil Black was de allereerste. Maar de 14 originele kleuren zijn allemaal min of meer tegelijk tot stand gekomen.

Ontzettend bedankt voor het delen van jullie verhaal met ons en onze klanten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »